Onderzoek KU Leuven

Micky's Slank & Fit Studio

Onderzoek KU Leuven

 

Onderzoek KU Leuven neemt twijfels over fitnessapparaat weg.

 

'Trilplaat zorgt wel degelijk voor meer spierkracht'

 

'Dit is werrrkeluk faaantaaastieesj', schalt de stem met Amerikaans accent door de luidspreker van de televisie. Het zoveelste geweldige fitnesstoestel maakt van ieder mens een bodybuilder, aldus de reclame. Maar wie vervolgens zelf aan de slag gaat met zo'n machine komt nogal eens bedrogen uit. Onderzoekers van de KU Leuven kwamen erachter dat de trilplaat wel degelijk doet wat erover verteld wordt.

 

De trilplaat of Whole Body Vibration is een van de nieuwe wondermiddelen in de fitness- en gezondheidssector. Ze wordt gepromoot als alternatieve en weinig belastende methode om spierkracht en explosiviteit te verbeteren. Bij dit apparaat is het de bedoeling dat je op een trillend platform oefeningen doet. Op die manier worden de zenuwbanen geprikkeld en trekken de spieren nog krachtiger samen.

 

Tot voor kort was het evenwel niet duidelijk of de trilplaat de spieren ook werkelijk sterker maakte. Christophe Delecluse, Machteld Roelants en Sabine Verschueren van het departement kinesiologie van de KU Leuven, gingen daarom het effect van de trilplaat na bij 67 ongetrainde vrouwen van 18 tot 26 jaar.

 

Die proefpersonen verdeelden ze over 4 groepen. De eerste groep voerde 3 maanden lang 3 keer per week statische en dynamische oefeningen voor de beenspieren uit op de trilplaat. Een placebogroep deed hetzelfde op een plaat met verwaarloosbare trillingen. Een derde groep volgt een klassiek krachttrainingsprogramma in een fitnesszaal, terwijl de controlegroep niets deed.

 

Uit de resultaten blijkt dat de trilplaat wel degelijk effect heeft. De vrouwen die oefeningen deden op dat toestel wonnen 16,6% aan kracht in de kniestrekkers en 7,6% in spronghoogte. Eenzelfde resultaat boekte de groep die krachttraining in een fitnesszaal gevolgd had. De placebo- en controlegroep boekten amper winst.

 

De resultaten waren voor de onderzoekers toch wel verrassend. "We hadden wel verwacht dat de trilplaat krachtwinst zou opleveren, maar of die significant was, moesten we afwachten", zegt Roelants. "Bovendien kon het net zo goed zijn dat je die kracht opdeed door in een bepaalde houding te gaan staan. Dat die krachttoename vergelijkbaar was aan zware gewichtstraining, dat hadden we niet gedacht."

 

Hoewel training op de trilplaat en klassieke krachttraining dezelfde resultaten opleveren, is volgens Roelants het een niet beter dan het ander. Alleen voelt de trilplaat niet zo belastend aan en vergt het minder van de gewrichten. "Het samentrekken van de spieren gebeurt vanzelf. Dat maakt de drempel lager dan wanneer je bijvoorbeeld gewichten moet optillen."

 

Momenteel is ook de elektrische stimulatie via plakkertjes een fel aangeprezen product. Of dat hetzelfde effect heeft als de trilplaat, weet Roelants niet. "Wij hebben het nog niet onderzocht. De werking van beide attributen is in ieder geval totaal verschillend. Bij elektrische stimulatie gaat er een elektrisch signaal via plakkertjes naar je spieren. Bij de trilplaat gaat het daarentegen om een mechanische prikkel die trillingen genereert."